Skip to main content

Heimwee naar jute, veren en nagels

<< HHwerkt


In deze rubriek haalt de Alkmaarsche Courant bedrijven uit Heerhugowaard voor het voetlicht. Vandaag meubelstoffeerderij John Stoop vof.

 

John Stoop en zijn vrouw Ella behoren nog tot een categorie die een ambacht uitoefenen: het stofferen van meubels.

Als het moet op de aloude wijze met paardenhaar, veren, katoenen watten, banden van jute en spijkertjes. Zo gaat het tegenwoordig niet meer, of je moet er speciaal om vragen. De meubelstoffeerders hebben gekozen voor moderne materialen: kunststoffen banden, nietjes, koudschuim en dacron fibervilt. "Dat spul wat ze ook wel in afzuigkappen doen", zegt John, die het vak van zijn vader leerde en twintig jaar geleden achter zijn huis aan de Middenweg voor zichzelf begon. atelier_foto_nhd

"Nee, met zitten merk je geen verschil. Dat is het probleem niet. Het is meer dat je nogal wat van je oude ambacht verloren ziet gaan. Op een gegeven moment weet je dat het commercieel gezien niet handig is om op oude wijze door de werken. Veel te arbeidsintensief." Ze werken met z'n tweeën in een atelier achter hun huis. Ella doet het meeste stikwerk, zoals het naaien van hoezen en kussens. John houdt zich overwegend bezig met het binnenwerk en het stofferen. Een klus waar je sterke armen voor moet hebben.

De meeste inkomsten komen voort uit het opknappen van moderne en klassieke meubelen. Antieke stoelen en banken, die klussen komen niet al te veel meer voor. "Alleen de liefhebbers laten dat doen. een antieke bank laten stofferen kost je al gauw 4500 euro. Dat is veel geld. Aan dergelijke klussen zit vaak ook veel houtbewerking vast. Het opknappen van het binnenwerk blijft het meest tijdrovende." Barkrukken, kantoorstoelen, zittingen voor gehandicapten, dat soort werk doen ze ook.


"Of ik een uitstervend beroep heb? Ik denk het wel. Echte vakidioten zijn er niet meer. Om iemand op te leiden, daar gaat zo veel tijd in zitten! Voordat je alles kan, ben je vijftien jaar verder. Dan kun je bijvoorbeeld ook leren kussens met sierbiezen te maken. Wil je een vakman zijn, moet je echt flink aan de gang."

bron: AC

11-1-2006